06:05, Monday, 18.11.2019
YouTube
Twitter
Facebook
RSS
ქართული English

პორტალი ადამიანის უფლებების შესახებ

Go
გაფართოებული ძიება

საქართველოს ბაზარზე და მაღაზიებში მომხმარებელი მავნე სასურსათო პროდუქტებს იძენს

23.12.2008
საქართველოს სტრატეგიული კვლევების და განვითარების ცენტრის ინფორმაციით, საქართველოს მსგავსი გარდამავალი ეკონომიკის მქონე ქვეყნისათვის სურსათის უვნებლობა განსაკუთრებით კომპლექსური და მრავალასპექტიანი საკითხია. ამის მიზეზია  სურსათით გამოწვეული დაავადებების საშუალოზე მაღალი დონე, განვითარებასთან და გარდამავალ პერიოდთან დაკავშირებული სწრაფი სოციალურ-ეკონომიკური ცვლილებები, რამაც გაზარდა სურსათთან ასოცირებული რისკები, სირთულეთა წინაშე დააყენა სახელმწიფოში მოქმედი ზედამხედველობისა და კონტროლის სისტემები.

2006 წლის დეკემბრიდან ორჯერ შევიდა ცვლილებები სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის შესახებ კანონში, რის შედეგადაც 2010 წლის 1 იანვრამდე. შეჩერდა კანონის ის მუხლები, რომლებიც სურსათის საწარმოებში სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლს ითვალისწინებდა. შესაბამისად, გადავადდა საწარმოებში შიდაკონტროლისა და მიკვლევადობის სისტემების ამოქმედების სქემაც. 2010 წლამდე სახელმწიფოს მხოლოდ მაღაზიებში სურსათის შერჩევითი მონიტორინგის ფუნქცია დარჩა.

ამის შედეგად ძალიან დიდია რისკი და ალბათობა იმისა, რომ საქართველო გახდეს ადვილად შემოსაღწევი ბაზარი სხვა ქვეყნებში დაწუნებული ან ფალსიფიცირებული იაფი პროდუქციისათვის, რომლებიც შეიცავენ რეალურ საფრთხეებს ადამიანის სიცოცხლისა და ჯანმრთელობისთვის. ,,ეს იაფი პროდუქცია დაბალი ფასების გამო კონკურენციას გაუწევს ადგილობრივად წარმოებულ პროდუქციას და არასამართლიანი კონკურენციის პირობებში თრგუნავს კიდეც ამ უკანასკნელს. შედეგად, დაზარალდება მომხმარებლის ჯანმრთელობა, მისი უფლებები, საზოგადოებისა და, საბოლოო ჯამში, ქვეყნის ეკონომიკაც“, _ აცხადებენ სტრატეგიული კვლევების და განვითარების ცენტრში.

საბაზრო ეკონომიკის პირობებში კონკურენტული უპირატესობის ძირითადი განმსაზღვრელია პროდუქციის/მომსახურების ხარისხი და ფასი. საქართველოში, მოსახლეობის დაბალი მყიდველობითი უნარის გამო, კონკურენციის ძირითად საშუალებად რჩება ფასი. ამასთან, სახელმწიფოს მხრიდან ლიბერალიზმის პოლიტიკა, ბაზარზე წარმოდგენილი პროდუქციის უვნებლობის კონტროლის არარსებობა, არაკეთილსინდისიერ კერძო მეწარმეს სხვადასხვა სახის ფალსიფიკაციისაკენ უბიძგებს.

მომხმარებელი სურსათის ბიზნესის ყველაზე დაუცველი რგოლია. იგი იძენს პროდუქტს, რომლის ქიმიური შედგენილობის, დამზადების ტექნოლოგიის, შენახვის პირობებისა და ვადების შესახებ მას არავითარი ინფორმაცია არ გააჩნია, იგი ყიდულობს მას, ასე ვთქვათ `ბრმად~. ამგვარად იგი, როგორც წესი, მხოლოდ პროდუქტის მოხმარების შემდეგ არკვევს მის ავკარგიანობას. 
საქართველოში მთელმა საზოგადოებამ უნდა გააცნობიეროს, რომ სურსათის უვნებლობის და ხარისხის უზრუნველყოფას დიდი სოციალური მნიშვნელობა აქვს. მნიშვნელოვანია იგი წარმოებისთვისაც, ვინაიდან საბაზრო ეკონომიკის პირობებში, პროდუქციის ხარისხის გაუმჯობესება არის წარმოების ეკონომიკური ეფექტიანობის ზრდის ერთ-ერთი მთავარი ბერკეტი, ხოლო ქვეყნისათვის განვითარების დონისა და მაღალი სამეცნიერო-ტექნიკური პროგრესის მაჩვენებელი.

,,მედიანიუსი“

Print Send to Friend Send to Facebook Tweet This
დატოვეთ თქვენი კომენტარი
თქვენი სახელი:
თქვენი კომენტარი:

ქართულად
დამცავი კოდი: Code
სხვა სიახლეები
გამოკითხვა
მხარს უჭერთ თუ არა სავალდებულო დაგროვებით საპენსიო სისტემას?
დიახ არა თავს შევიკავებ პასუხის გაცემისგან

ბლოგი

გორაშვილი vs ნაჭყებია
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტის იურიდიული ფაკულტეტის ლექტორმა, გიორგი გორაშვილმა ამავე ფაკულტეტის სტუდენტს ბუბა ნაჭყებიას ფეისბუქის დახურულ ჯგუფში გინების გამო უჩივლა.
ვრცლად...
სიკვდილით სავსე ქალაქი
უგზო-უკვლოდ დაკარგულები - „არ დამივიწყო!“
არქივი
  

       

რედაქტორის აზრი

ხელისუფლებისგან მივიწყებული ვეტერანები
ყოველწლიურად მცირდება მეორე მსოფლიო ომის მონაწილეთა რაოდენობა. მათ შესახებ კი საზოგადოება მხოლოდ 9 მაისს იღებს ინფორმაციას, როდესაც ომის ვეტერანები, ტრადიციულად, გამარჯვების პარკში იკრიბებიან
ვრცლად...
უიმედოთა სოფელი
რა დაემართა სამართლიანობის აღდგენის ოცნებას
არქივი
თემები
კატეგორიები

Copyright © 2004 - 2019 HRIDC